Tandbehandlinger

Tand- og mundhulesundhed

Herfølge Dyrehospital har stor fokus på kæledyrs tand- og mundhulesundhed. Som en del af det årlige sundhedstjek inkluderer vi altid en omhyggelig undersøgelse af dit kæledyrs tænder og tandkød. Vi er i vires tandbehandlinger særligt opmærksomme på, om der er behov for tandrensning, eller om der er tegn på tandkødsbetændelse, tandsten, slid eller knækkede tænder.

Vi har desuden autoriserede veterinærsygeplejersker med stor erfaring i tandtjek, som tilbyder tandtjek i forbindelse med kloklip til en reduceret pris. Det kan være aktuelt, hvis man mellem de årlige sundhedstjek har mistanke om problemer med mundhulen.

Tandrøntgen

Dyrehospitalet råder over  tandrøntgen, som er specialudstyr, der er vigtig for tandbehandlinger til at finde problmer, som man ikke kan se med det blotte øje. Læs mere under røntgen.

Kontinuerlig uddannelse og opdatering

Vores dyrlæger er engagerede i fortsat uddannelse og holder sig ajour med de nyeste metoder inden for tandbehandling. Vi har deltaget i flere tandkurser for at kunne tilbyde din firbenede ven de bedste tandbehandlinger.
Derudover har vi  autoriserede veterinærsygeplejersker, som holder sig opdaterede med  kurser, uddannelser og erfaring inden for anæstesi og tandbehandling. Det er med til at øge sikkerheden ved narkoser og fagligheden inden for tandbehandling.

Derfor er tandpleje så afgørende

Sunde tænder og tandkød er ikke kun vigtigt for mennesker; det spiller også en afgørende rolle for dit kæledyrs generelle sundhed og velvære. Dårlig mundhygiejne kan føre til en række alvorlige sundhedsproblemer, fra tandkødssygdomme til komplikationer i andre organer som hjerte, lunger og nyrer. Kæledyr kan få nogle af de samme tandsygdomme, som mennesker, og på andre områder er det ikke helt det samme. Men tandsmerter kan både mennesker og dyr få – dyr kan bare ikke fortælle om dem, så vi mennesker har en vigtig rolle i at hjælpe dem.

En dybdegående tandbehandling

Tandbehandling ved Herfølge Dyrehospital er en professionel diagnostisk og behandlende procedure. Da kæledyr ikke kan fortælle os, hvor i munden de har ondt, er vi nødt til at undersøge tænder og tandkød dybdegående.

Dette indebærer følgende:

  • Visuel inspektion af mundhulen: Tunge, tænder, tonsiller og tandkød
  • Måling af tandkødslommer for at vurdere graden af parodontose

  • Røntgenundersøgelse af alle tænder i mundhulen. Dette gøres for at vurdere sundheden af tandrødderne som ligger gemt i kæben.

  • Fjernelse af plak og tandsten og der udføres en polering af alle tænderne.

For at holde narkosetiden så kort som muligt, er vi nogle gange nødt til at dele tandbehandling og tandoperation/ekstraktion op i to eller flere behandlinger.

Når ekstraktion af mælketænder er nødvendig

At ekstrahere mælketænder hos hunde er vigtigt af flere årsager. Først og fremmest giver det plads til de permanente tænder, der er på vej til at bryde igennem. Hvis mælketænderne ikke fjernes, kan de forhindre de permanente tænder i at vokse korrekt og føre til tandproblemer senere hen.
Derudover kan fastholdelse af mælketænder øge risikoen for tandkødssygdomme og tandsten, da madrester og bakterier let kan ophobes mellem tænderne. Dette kan føre til smerte, betændelse og dårlig ånde.
Så selvom det måske virker som en lille ting, er dét at trække mælketænder hos hunde en vigtig del af at sikre deres mundsundhed og forebygge fremtidige problemer.

Dit kæledyrs tandpleje er prioritet

Mundhulesundhed hos hunde og katte er afgørende for deres generelle velvære. Nogle vigtige punkter at overveje inkluderer:

  • Regelmæssig tandbørstning: Ligegyldigt hvor meget din firbenede ven elsker dig, er det usandsynligt, at de vil være begejstrede for tandbørstning. Men det er en af de mest effektive måder at forhindre tandproblemer på. Vi anbefaler, at man børster tænder 1 gang dagligt på sit kæledyr. Start træning af tandbørstning i hvalpe og killinge- alderen for at vende dem til det. Husk kun at bruge tandpasta, der er lavet til hunde og katte.
  • Kvalitetsfoder: En sund kost eller en kost med større foderpiller kan bidrage til at bevare tandhygiejnen. Overvej derfor at give foder, der er formuleret til at støtte tand- og tandkødssundhed (udvoksede dyr).
  • Tandgodbidder og legetøj: Der er specielle tandgodbidder og legetøj designet til at hjælpe med at rense tænder og mindske plak og tandsten. Husk at der er kalorier i alle godbidder og man derfor skal vælge med omhu, hvor meget og hvilke tandgodbidder/tyggeben man giver. Vær desuden opmærksom på at nogle tyggeben/gevir/knogler kan skade tænderne, og kan dermed lede til tandsygdomme eller tandfrakturer.
  • Regelmæssige dyrlægetjek: Dyrlægen kan identificere og håndtere tandproblemer tidligt. Vi kan hjælpe med at vejlede og rådgive om hvornår evt. tandbehandling er nødvendig.
  • Vær opmærksom på adfærd: Hvis dit kæledyr pludselig viser tegn på ubehag, savler eller har dårlig ånde, kan det være tegn på tandproblemer. Book en dyrlægetid for at få en vurdering.

Hold øje med vores tandkampagner

Nyheder

Hvalpetræning

Infoaften 10. april kl. 17-19 Vi holder gratis infoaften om vores hvalpe- og unghundetræning den 10. april kl. 17-19 (uden hund), hvor vores autoriserede veterinærsygeplejerske Ulla, som er hundetræner, adfærdsrådgiver

Læs mere »
Slidgigt hunde katte

Slidgigt

Slidgigt eller Arthrose opstår, når bruskvævet i leddene bliver nedbrudt. Dette er en kronisk lidelse, hvor leddet ikke har samme beskyttelse mod slitage og dette medfører smerte og inflammation. Slidgigt

Læs mere »